Pri sušení sa ovocie zbavuje vody, koncentrujú sa a zachovávajú sa všetky vitamíny, minerály, ovocný cukor fruktóza a vláknina, s výnimkou vitamínu C, u ktorého dochádza k strate približne 20%. Sušenie ovocia a zeleniny má dlhodobú históriu a je považované za najzdravší spôsob konzervácie potravín. Pri state vody z ovocia sa zabráni hnilobnému rozkladu baktérií a potravina má dlhšiu trvanlivosť.
Pri zachovaní striedmosti sa tak zo sušeného ovocia stáva zdravá koncentrácia výživných látok pre deti a dospelých.
Ako správne nakupovať tieto výrobky
Chute máme rôzne, niekto uprednostni sušené banány, iný hrozienka a pod. Druhov sušeného ovocia je pomerne veľa. Spoločný ale ostáva spôsob ich výberu a nákupu – môžu obsahovať chemické látky, niektoré aj alergény, ktoré by sme nemali prehliadať:
- Pri výbere si detailne preštudujte obal výrobku a zloženie
- Všimnite si chemické látky s označením E220– jedná sa o chemickú konzervačnú látku oxid siričitý, ktorá je považovaná za alergén a u niektorých ľudí môže vyvolať zdravotné problémy
- Vyhnite sa sušenému ovociu, ktoré je prisladené cukrom, príp. sirupom – uprednostnite bio formu, aj z energetického hľadiska výhodnejšiu
- Uprednostnite výrobky bez konzervačných látok E200, E210 – jedná sa o chemické konzervačné látky kyselinu benzoovú a kyselinu sorbovú, ktoré sú pri sušenom ovocí nežiadúce
- Pozornosť venujte aj prítomnosti syntetických farbív – opäť vyberajte radšej bioformu, ktorá je pre Vaše zdravie najbezpečnejšia
Ak sa rozhodnete pre výrobky s týmito látkami vždy sa odporúča ich umytie pod tečúcou vodou, obzvlášť tie s prítomnosťou oxidu siričitého.
Sušené ovocie je veľmi citlivá komodita na skladovanie – je potrebné venovať mu náležitú pozornosť a zabrániť výskytu a rozšíreniu plesní a mikroorganizmov. Už vzniknuté plesne môžu za určitých okolností produkovať karcinogénne látky, aflatoxíny a znehodnotiť tým surovinu. Jedná sa o najnebezpečnejšie látky v prírode vôbec a preto je správne uloženie mimoriadne dôležité. Po otvorení spotrebiteľského balenia sa odporúča uzavrieť neskonzumovaný zvyšok do priedušného papierového obalu a skladovať ho v chladničke pri nízkej teplote.
Biely povlak nie je nebezpečný
Mnohí sa pri povšimnutí bieleho povlaku zľaknú. Nie je ale zdravotne nebezpečný, jedná sa iba o skryštalizovaný cukor, ktorý nie je závadný.
Pri správnom výbere je táto potravina koncentráciou mimoriadne prospešných látok pre náš organizmus.